24 mei 2020

Ruimtelijke koers Houten – Stedelijke accenten

Door evelders

De woningmarkt is krap en ook in Houten is duidelijk zichtbaar dat met weinig aanbod de prijs een sterk stijgende lijn laat zien. Gevolg hiervan is dat het voor veel mensen moeilijk is om een woning te vinden in Houten die past bij het beschikbare budget. Een simpele zoektocht op Funda levert (24 mei 2020) voor een prijs tot 275.000 euro maar liefst zeven potentiële woningen op, waarvan er twee verkocht zijn onder voorbehoud en twee onder bod zijn. Kortom er zijn er feitelijk maar drie beschikbaar.

Wat krijg je dan onder de 275.000 euro; een woning van 33m2, 52m2 of 64m2 woonoppervlakte. Geen onaardige woningen om te zien, maar wel klein. Voor jongeren, ouderen met een beperkt pensioen en gezinnen met een laag- of laag middeninkomen echt een fors bedrag. Een check bij de Hypotheker hoeveel inkomen een 20-jarige alleenverdiener moet hebben om dit bedrag te mogen lenen, dan schrik je: 57.000 euro bruto op jaarbasis. Ongelooflijk!

Er moet dus iets gebeuren in de Utrechtse regio en in Houten in het bijzonder. Streven is om in de komende twintig jaar circa 5.800 nieuwe woningen te gaan bouwen. Hiervoor is onlangs het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040 opgesteld. Een richtinggevend document waarmee de Gemeente Houten laat zien welke koers gevaren lijkt te worden. Het voorwoord waarschuwt al gelijk door te melden dat het geen blauwdruk is maar een koers waarin (nog) keuzes gemaakt (moeten)worden.

De ruim twee jaar dat ik in Houten woon volg ik met interesse de vele discussies die de verschillende Facebook-pagina’s over Houten worden gevoerd. Veel terugkerende thema’s zijn hondenpoep, windmolens, ambtelijke fusie met Wijk bij Duurstede (inmiddels definitief voorbij), mensen die pasjes, fietsen of (fiets)sleutels hebben gevonden, maar echt maar heel weinig over de bouwplannen van de Gemeente Houten. Dit is wel bijzonder want de Ruimtelijk Koers gaat aardige impact hebben op de bewoners.  

Dat er gebouwd gaat worden in Houten is echt een goede zaak. Het is treurig als kinderen die in Houten zijn opgegroeid bij het verlaten van het ouderlijk huis, verplicht worden om dan ook Houten te verlaten. Alleen maar omdat er in Houten zelf niets betaalbaars beschikbaar is. Er zijn echter wel een paar bijzonderheden in de Ruimtelijke Koers waarvan je je afvraagt (althans ik vraag mij dit af) in hoeverre deze passen binnen Gemeente Houten. Vandaag even alleen gericht op de plannen voor het centrum (’t Rond).


Gelukkig is Google onze vriend en zijn veel documenten van voor de Ruimtelijke Koers terug te vinden. Zo vond ik onder andere een document Toekomstvisie; Samen naar Houten 2025 (en daar zijn we nog niet), waarin in de conclusie werd opgemerkt:

Toekomst Houten: in stand houden van het dorp

Het dorpse karakter van Houten wordt door veel bewoners belangrijk gevonden. Met het oog op de toekomst zijn veel Houtenaren bang dit te verliezen….. veel Houtenaren geven aan het belangrijk te vinden dat Houten wat dit betreft een pas op de plaats maakt. Velen willen niet nog verder doorgroeien naar een stad. Stedelijke eigenschappen van Houten kunnen ook zorgen voor stadse problematiek, zoals overlast en criminaliteit. Waar Houtenaren echter met name bang voor zijn, is de onthechting van het individu met de samenleving.

De Ruimtelijke Koers meldt echter dat het centrum op termijn wordt verdicht met woningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen en werklocaties. Om het beoogde programma te huisvesten zal de nieuwbouw hoger zijn dan de huidige bebouwing. Om vervolgens hieraan toe te voegen dat “Daarmee het Centrum een compact, groen en stedelijk karakter krijgt.”. Het groene deel heb ik overigens niet aangetroffen (of niet goed gekeken wellicht). Als je echter goed leest over de hoogte, dan noemen ze maximaal 14 bouwlagen en hogere stedelijke accenten. Ik ben benieuwd wat de stedelijke accenten bovenop de 14 bouwlagen gaat betekenen.  

In het verlengde hiervan heeft de Gemeente Houten de afgelopen jaren veel energie gestoken in de afvoer van hemelwater en in het bijzonder de bewoners zoveel mogelijk op te roepen om activiteiten te ondernemen om de afvoer van hemelwater zoveel mogelijk te ondersteunen. Denk hierbij aan de actie “Gratis oude tuintegels laten ophalen”, waarbij de Gemeente gratis de tegels komt ophalen als de tuin vergroend is en een actie om goedkoop een regenton aan te schaffen.

Zou het dan niet handiger zijn om juist het centrum niet verder te verdichten en juist iets meer te voorzien van groen? Er zeker niet voor te kiezen om zogenaamde stedelijke accenten aan te leggen. In mijn ogen is stedelijke accenten een andere benaming voor echte hoogbouw. Hoogbouw gaat juist vaak gepaard met veel steen en relatief weinig groen. En hoe draagt deze stedelijke accenten bij aan het in standhouden van het dorpse karakter van Houten? Willen we dat Houten straks een prachtige skyline gaat krijgen, waarmee ze zich kunnen meten met Tokio, Chicago, Kuala Lumpur, Shanghai en Dubai?  


Ik snap dat de Gemeente Houten veel woningen om het Rond wil gaan bouwen. Het Rond heeft steeds meer last van leegstaande winkelpanden door vertrekkende ondernemers. Dit ga je echter niet oplossen door maar veel woningen te bouwen rond het centrum. Het grootste verlies zit in de onlineverkoop. Mensen die in de fysiek winkel producten bekijken en proberen en deze vervolgens voor een paar euro goedkoper online gaan bestellen. Stimuleer de kleine zelfstandig ondernemer die juist minder concurrentie heeft van onlineverkoop en zorg dat de huurprijzen acceptabel zijn.

En hoe gaat het straks met parkeerdruk en autoverkeer in en rond het centrum? Er staan mooie parkeergarages in het centrum waar je de eerste twee uur kan parkeren, maar ik zie het nu al als er festiviteiten zijn op college De Heemlanden of Theater Aan de Slinger. Enorme drukte en parkeerchaos, ook in de blauwe parkeerzone waarin alleen parkeren op aangewezen plekken is toegestaan. Hetzelfde gaat straks gebeuren met bezoekers van de nieuwe woningen of de tweede auto van de nieuwe bewoners.

Kortom er gaat veel gebeuren hier in de komende twintig jaar. Vanwege COVID-19 /Corona biedt de Gemeente Houten de informatie en inspraak alleen digitaal. In mijn ogen zijn de plannen te groot om dit alleen op deze wijze te doen. Beter zou het zijn geweest om dit over de crisis heen te tillen.

Voor nu geldt echter dat tot 18 juni 2020 inwoners van Houten, maatschappelijke organisaties en ondernemers een zienswijze kunnen indienen op het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040.

De stukken zijn te vinden op https://www.houten.nl/burgers/wonen-en-leefomgeving/ruimtelijke-koers-houten/

En bekijk ook eens de online expositie op http://www.prettigwonenvooriedereen.nl/